Sisteme de operare inteligente

Toti am auzit de Microsoft Windows si de functiile acestuia pe calculator, toti folosim diverse versiuni de windows, 98, xp, 7, pe computerul nostru, dar nu toti stim ca defapt acesta este un sistem de operare, unul dintre zecile de sisteme de operare existente.

Ce este sistemul de operare? (Wikipedia)

Un sistem de operare, prescurtat SO (engleză Operating system, prescurtat OS), reprezintă un produs de tip software care este parte componentă a unui sistem, echipament sau aparat computerizat, și care se ocupă de gestionarea și coordonarea activităților acestuia. Sistemul computerizat poate fi un computer, o stație de lucru (workstation), un server, un PC, un notebook, un smartphone, un aparat de navigație rutieră sau și un alt sistem cu "inteligență" proprie. Sistemul de operare joacă și rolul de gazdă pentru aplicațiile care rulează pe echipamentul (hardware-ul) respectiv.

Iata cateva exemple de sisteme de operare (fara windows):

1. BSD
2. BS2000, BS3000
3. BeOS
4. DOS, PC-DOS, MS-DOS
5. Linux, AIX, HP-UX
6. Mac OS
7. OSEK-VDX
8. Solaris
9. Ubuntu
10. UNIX
11. webOS

Toate acestea sunt complet diferite de clasicul windows, aducand noi calitati pe computerul dvs. pentru o excelenta navigare. Desigur, asta nu inseamna ca windowsul nu reprezinta un sistem de operare bun si eficient, dar in acest post vreau sa prezint, mai pe intelesul tau “un altfel de windows”, ceva cu totul nou , diferit si lafel de eficient…un alt sistem de operare.
Vom lua exemplul numarul 9 din Os-urile enuntate mai sus:


Ubuntu

Acesta ca si windowsul este un sistem de operare, care este de-a dreptul fantastic !
Am testat mai multe versiuni de Ubuntu, care ruleaza perfect pe computerul meu.



Cu ce vine in plus si care sunt caitatile ?

1. Este gratuit, si original. (linkul de descarcare jos)
2. Interfata este super accesibila…simpla si organizata.
3. Ai numeroase efecte pentru rasfatul tau de a naviga pe computer.
4. In meniul acestuia gasesti un depozit online de programe (care se updateaza odata cu sistemul), programe compatibile cu Ubuntu, puse pe categorii ( educatie, game, birou, ..etc..) desemeni toate gratuite. Alegi programul ( ai acolo o descrierea programului, o poza ..etc), apesi install, iar sistemul iti downloadeaza (implicit) si instaleaza programul ales.
5. Ai mai multe spatii de lucru.
6. Nu prea sunt virusi pentru asemenea sisteme, deci Ubuntu este imun la virusii care pot rula pe windows.
7. Toate driverele (placa video, imprimanta, sunet..etc) sunt recunoscute si nu trebuie sa le mai instalezi manual…..bineinteles, nu din prima, ci dupa cateva updatari facute de Ubuntu.
8. Odata cu instalarea Ubuntu pe computerul dvs. acesta va va instala cateva programe de baza cum ar fi browserul mozzila, flesh player, java,…etc… + alte programe cum ar fi unul de editat
poze, un instant messenger care suporta nu numai yahoo ci si facebook, msn, skipe, isq, etc..
Daca ai nevoie de vreo aplicatie rulabila pe windows… o poti instala pe Ubuntu doar cu ajutorul unor programe care intretin o “conversie” Windows- Ubuntu, si anume wine si play on linux (deoarece Ubuntu este o distributie linux).


In rest, va las pe voi sa descoperiti si alte surprize pe care Ubuntu le ascunde.
Vrei sa descarci  cd-ul cu ultima versiune Ubuntu 10.10 ?( Desktop 32 si 64 biti
                                                                                        Notebook 32 si 64 biti
                                                                                       Server                         )
Click aici pentru optiunile de  descarcare !  


Cum il instalez?

Iti descarci cd-ul*, dupa care, acea arhiva (iso image cd) descarcata(adica cd-ul*) asa cum e ea (nu o dezarhivezi), o pui pe un cd gol. Inserand cd-ul scris cu arhiva, va va aparea procedeele de instalare. (pentu o instalare clasica, inserati cd-ul iar apoi dati restart computerului pentru butarea cd-ului cu Ubuntu 10.10)


Tehnic (vezi viedo)



Efecte (vezi video)